Thursday, November 4, 2010

Penyelamatku~~~

Salam, lama tak update blog. Sebab saya malas dan agak bizi. Huhu. Last few weeks, I suffered from a skin problem which is specifically on my face. Mula-mula tak obvious sangat. But after few weeks, it's getting worst. Kulit muka jadi mengelupas and merah-merah macam sunburn. Oh! it's my first time jadi macam ni. Sangat risau ok.

Then, bila semua suruh gi jumpa doktor, saya pon pegi la (sebelum tu malaa sangat nak jumpa doktor). Saya pilih Pusat Rawatan Mesra, Serdang. Doktor cakap mungkin alergik air tak pun produk. Tapi saya tak tukar pon produk, dah dekat setahun pakai skincare Nutox Oxyfusion tu. Make-up lak memang tak pakai brand pelik2. MAC and Bobbi Brown, Maybelline, Estee Lauder pon jarang tukar produk make-up. Ntah la, saya pasrah, tp sakit hati betul bila kulit tak cantik. Tang muka lak tu!!!

Encik Doktor tu bagi ubat sapu, cream and moisturizer. Alhamdulillah, pakai 2 hari je terus hilang mengelupas and kesan mcm sunburn tu. Tak sangka ubat doktor sangat berkesan! Ingatkan kena pergi skin specialist baru boleh baik dengan cepat. Huhu. Percayalah doktor2 ye kawan-kawan. Mungkin saya ni kurang kepercayaan kat doktor2 klinik biasa. Haha. Sungguh mengada!

Ok, last but not least, inilah penyelamat saya!! Sangat senang hati sekarang ni. Hehe. Terima kasih doktor yang agak comel (serius, agak comel la!). Haha.

Pelembab yang racun (mula-mula sangat takut sbb ade perkataan racun di situ!), pakai bila kulit mengelupas sahaja.

Ini Metasone Cream (pakai dengan sapuan nipis sahaja!). Ingat pesan doktor tau!


p/s: kalau ade sape-sape mengalami masalah sama dan nak pinjam cream ni, boleh je. Hehehe. Saya masih simpan.

4 comments:

bungacahaya said...

Ko memanggg...seb baik kot tak ckp angkara burung mati depan umah tu lagiiii..

YuSniZa said...

haha..angkara burung mati?buat org saspen je..
krim tu mmg yg selalu aku dpt.aku kan pengidap alergic tegar..huhu

che fara a.k.a fanadz said...

haha.angkara burung plak dah..yus, nampaknya ade org mengatasiku dlm hal2 mengidap alergic ini.hoho.

p/s:nurul, word verification utk komen ni kelakar la. "harrh"

Rasaksa Mini said...

k.jah: hahahaha. aku kan suka drama2 ni. burung tu salah satu watak.

yus: ye ker yus? akunye byk lagi. kalau ko nak roger je.

fara: hehe. mmg kelakar!